Hódmezővásárhelynek 400 Ft-ot ért egy Generál Média látogató?

Kategória: abszurdisztán | Írta: Rettenet Tábornok Ekkor: 2011 augusztus 18

Érdekes kis cikkre bukkantam a minap, olvassátok el a HVG-ben. Az lehetséges hogy Hódmezővásárhely önkormányzata 400 Ft-ra taksál egy látogatót aki a Myvipről egy múzeum oldalára lett vezényelve? Alaphelyzet, szereplők:

Generál Média Kft

A legnagyobb hazai tartalomszolgáltató, kétségtelenül az egyik legismertebb is. MyVIP, ingatlanok.hu, sporthiradó, juj.hu és még jó pár nagy szájt, több ezer domain név és istentelenül sok oldalletöltés (napi több mint 3 millióra becsülik). Ezen kívül ott a nemrég indult Gentleman Magazin is, egy igaz prémium offline sajtótermék. Amit a Holman testvérek felépítettek az egyedülálló Magyarországon, sok embernek adnak munkát és sokat jótékonykodnak. Azért marad nekik is a bevételekből :) Még Hitler feliratozás is készült róluk.

Hódmezővásárhelyi önkormányzat

Lázár János vezette város kevesebb mint 50.000 fős népességgel. Bővebben a Wikipedian.

Hódmezővásárhelyi iskolaépület

Adott egy iskolaépület ami Hódmezővásárhely tulajdonában van, kicsit le van robbanva, de így jelentős értékkel bíró ingatlan. Az önkormányzat által felkért értékbecslő csak 37,5 millióra értékeli az ingatlant, de a végleges vételár 48,2 millió forint. Eddig még semmi különös nincs a történetben.

Ingatlan vs banner

Az ingatlan eladása, ára és értéke

A Generál Média Kft. meg is veszi az ingatlant, a kialkudott 48,2 millióért. De nem pénzzel fizet, nem részvénnyel vagy bármilyen készpénzre váltható értékkel, hanem banner helyekkel. Mennyivel? 10 millió megjelenéssel havonta, 5 évig. Azaz összesen 600 millió banner megjelenéssel.

Most ne menjünk abba bele hogy az emlekpont.hu oldalnak mennyire van szüksége a Myvip vagy a többi, portfólióban lévő oldalon elhelyezett bannerre, ez a cikk nem erről szól.

Abba viszont már érdemes belemennünk hogy az ingatlan fedezetre egy banktól a Generál Média Kft 60 millió forint hitelt tudott felvenni a HVG információi szerint. Aki kicsit benne van a bank hitel tanácsadásban, az tudja, hogy jelenleg egy ingatlan fedezetes hitel esetén a menekülési értékre adnak csak hitelt a bankok. Ez az érték egy nem általános felhasználású, nehezen értékesíthető, nem lakóingatlan esetén szinte soha nem lesz több mint az ingatlan 60%-a. Tehát ha ez egy tisztán ingatlan fedezetes hitel volt akkor a banki értékbecslés valahol 100 millió forint körül lehet, de valószínűleg magasabb az értéke.

Hirdetési hatékonyság

A HVG, a webaudit felmérések adatai hivatkozva azt állítja hogy a havi 10 millió banner megjelenésből csak négyezer párszáz látogató kattint át az emlekpont.hu oldalra. Számoljunk 4300 látogatóval, nagyvonalúan felfelé kerekítve, az egyszerűség kedvéért. Az 5 év még nem járt le, de a trendek elég stabilak, hogy maximum ennyi látogatóval számoljunk. Tehát ez 5 év alatt összesen 4300 X 12 X 5 = 258.000

Összesítés: mennyit ér Hódmezővásárhelynek egy látogató?

Az egyik oldalon egy valószínűleg több mint 100.000.000 Ft értékű ingatlan, a másik oldalon 258.000 látogató. Ez majdnem 400 Ft/látogató. Tudomásom szerint jelenleg nincs olyan téma Magyarországon amire ilyen drágán lehet webes forgalmat szerezni, de egy online média ügynökséges szakértő majd az UPDATE alkalmával felvázolja a történetet. Ennek az összegnek még a fele is iszonyatosan soknak minősülne, és a Googleből nyilván targetáltabban lehetne látogatókat szerezni akik nyilvánvalóan jobban kíváncsiak a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumra, mint mondjuk a jojatek.hu vagy a MyVIP tizenévesei.

Szégyen blog

Szégyen blog

Oszd meg!

Kommentáld!

Csatlakozz a beszélgetéshez!
Szégyen blog - a szégyenteljes