Bejegyzések a(z) ‘mdf’ címkével

A Google megmondja, hogy ki nyeri a 2010-es választásokat

2010 március 1
Google választás 2010A

Google választás 2010

A Google szerint így fog alakulni a 2010-es választás. A Jobbik erősen vezet, mögötte a FIDESZ, utána MSZP, majd szép sorban a “kis” pártok, azaz az MDF és az LMP.

Na de tegyük félre a Google féle jóslatos viccet és nézzük meg hogy mi is ez valójában. Ez nem más mint a Google szerverei által letárolt internetes keresési trendek összessége. Mert ugyebár Magyarországon a Google gyakorlatilag az egyetlen kereső, körülbelül 96-98% körüli részesedéssel, a többi gyakorlatilag lényegtelen és csak geekek használják (lásd a bluu vagy a szörcs nevű magyar keresőket).

Tehát mit is mutat ez az un. Google Insights program? Azt hogy az offline és online tevékenységük után a pártok milyen valós érdeklődéseket generáltak, amiket aztán számszerűen összesíteni lehet. Nem, nyilván nem szavaznának annyian a Jobbikra mint ez az ábra mutatja, ne tessék megijedni. Ez csupán azt jelenti hogy ennyien kíváncsiak rá.  Ez a kíváncsiság jelenthet bármit, akár nagy mennyiségű félelmet is, amelyet ez a “sötét ló” jelent. Ez magyarázza az MDF és az LMP nagy keresési mennyiségét is, róluk is tudni akarnak az emberek. Az MSZP és a FIDESZ már régóta ugyanazt a lemezt nyomja, nem csoda, hogy nem keltenek akkora érdeklődést.

Érdekesség? Igen. Szignifikáns? Talán. De semmiképp nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni belőle a választások végeredményét illetően.

Szégyen blog - a szégyenteljes